Bylinková škola

Vyzkoušejte “modrý” sirup

Vyzkoušejte “modrý” sirup! Tedy spíš fialový, ale připravený je z nádherně modré luční šalvěje. 

V některých oblastech je tato šalvěj opravdu hojná a dostatečné množství na sirup nasbíráte za chvilku. Její léčivé působení je jemnější než u šalvěje lékařské a já tuhle překrásnou a jemnou luční bylinu mám mnohem raději.

Právě sirup květy luční šalvěje nádherně zabarví do syté fialové barvy. 

A jak na to? Skleněnou varnou nádobu naplníte nasbíranými květy, přidáte pokrájené citróny, zalijete studenou vodou a pomalu zahříváte až k velmi mírnému varu. Pak odvar odstavíte a necháte venku zchladnout do druhého dne. Zchladlý odvar přecedíte a na 1 litr odvaru přidáte 1 kg bílého cukru. Bílý cukr se do sirupu hodí proto, že na rozdíl od přírodního cukru nezkreslí jeho sytou barvu. Společně krátce povaříme a slijeme do lahví vypláchnutých alkoholem. 

Radka Svatošová

Další inspiraci najdete také na www.radkasvatosova.cz

    Košík