Svatojánská ořechovka
K letnímu Slunovratu pro mne každý rok nerozlučně patří sběr zelených ořechů a příprava domácí ořechovky. Ořechy musí být ještě uvnitř měkké, nezdřevnatělé. Kromě let, kdy byla extrémní horka a ořechy dozrávaly rychleji, je toto magické období pro jejich sběr nejlepší. Ořechovka je náš nejoblíbenější domácí likér, který poprvé ochutnáváme při Slunovratu zimním.
Je to nápoj tradiční, takže návodů je nespočet. Já mám nejraději tento:
15 – 20 nezralých vlašských ořechů pokrájíme na menší kousky. Počítejme s tím, že ořechy nám obarví prkénko i naše ruce. Přidáme kousek celé skořice, vanilku, pokrájený bio citron, 4 hřebíčky, 3 kuličky jalovce, 1 litr domácí pálenky nebo vodky. Někdy přidávám i bylinky, letos to byl řepík. Směs necháme ve skleněné nádobě s víčkem macerovat na slunečném a teplém místě minimálně 6 týdnů, ale klidně i několik měsíců. Potom směs přecedíme a podle vlastní chuti dochutíme medem a naředíme zchladlou převařenou studánkovou vodou (cca 1/2 litru). Někdo má rád ořechovku silnější a trpčí, někdo si dá raději slabý a sladký likér, takže se nemusíte řídit žádnými přesnými poměry, ale vlastní chutí.
Hotovou ořechovku je dobré nechat ještě odležet, chuť je pak lepší. Používáme ji po panáčcích nejenom jako vynikající likér, ale také jako lék pro naše zažívání a celé tělo s antibakteriálními, antibiotickými a čistícími účinky.

