Bylinková škola

Nakládáte svatojánskou ořechovku a “mandlovku”?

K letnímu Slunovratu pro mne každý rok nerozlučně patří sběr zelených ořechů a jejich nakládání do domácí ořechovky. Ořechy musí být ještě uvnitř měkké, nezdřevnatělé. Kromě let, kdy byla extrémní horka a ořechy dozrávaly rychleji, je toto magické období pro jejich sběr nejlepší. Ořechovka je náš nejoblíbenější domácí likér, který poprvé ochutnáváme při Slunovratu zimním.

Při cestách po Albánii jsem zahlédla demižóny s podobně naloženými mandlemi. Letos se nám urodilo mandlí dostatek, tak jsem před několika dny zkusila naložit podobným způsobem jako ořechy i nezralé mandle. Mandle mají mnohem méně svíravou chuť než ořechy, jsou lehce nakyslé a docela lahodné. Jak vypadají, můžete vidět na fotkách. S ingrediencemi do “mandlovky” jsem experimentovala, protože jsem nikde nenašla návod, ani informaci, že by ji někdo vyráběl. A jak bude chutnat, to se uvidí až za pár měsíců.

A to je vlastně můj dotaz: Přátelé, vyrábíte domácí “mandlovku”, tj. likér z nezralých mandlí? Máte tradiční a osvědčené recepty?

www.radkasvatosova.cz

    Košík