Bylinková škola

Rychlá večeře pro babí léto – těstoviny s dýňovými kroužky

Návod z Facebooku mne inspiroval ke kuchyňskému využití stonků dýně či cukety tak, jak je to prý běžné v Alžírsku. Zelené hmoty dýňových stonků a listů máme plnou zahradu a přijde mi líto je dávat na kompost. Místo toho je můžete zlehka nožem oškrábat a zbavit chloupků, nakrájet na kroužky nebo špalíčky a dále zpracovávat na nejrůznější jídla, na čínu, do zeleninových směsí a podobně. Máte na vyzkoušení dost času – až do prvního mrazíku, kdy natě dýní pomrznou jako první. Jsem z jejich využití nadšená a určitě i vy objevíte další možnosti a recepty. Vyzkoušejte můj recept na rychlé a chutné letní jídlo: V osolené vodě uvaříme na skus těstoviny, nejlépe kvalitní špagety. Na pánev mezitím dáme olivový olej, stroužky česneku pokrájené na silnější plátky, slunečnicová semínka, nasekanou (čerstvou nebo sušenou) feferonku a trochu soli.  Nakonec přidáme kroužky z dýňových stonků a vše společně rychle osmahneme, tak aby česnek byl lehce nazlátlý. Těstoviny scedíme, přidáme na ně zeleninovo-semínkovou směs a posypeme parmezánem. Hotové jídlo můžeme posypat čerstvými kopřivovými či jinými semínky, jedlými kvítky, zelenou natí. Radka Svatošová    
    Košík