Bylinková škola

Nahraďte žvýkačky léčivým kořením

Jako dítě jsem se ráda vracela ke knížce, kde hlavní hrdinka na Sibiři žvýká čerstvou modřínovou pryskyřici místo žvýkačky. Žvýkacích a zároveň léčivých alternativ, které osvěží dech a pomohou při zdravotních potížích, je ale více.

Znáte kardamom? Semínka kardamomu se od starověku používají na zlepšení dechu. Možná nevíte, že rozžvýkání několika semínek působí jako prevence nachlazení a může pomoci i při bolestech v krku, zároveň má zklidňující účinky na naši psychiku. Semínka prý navíc mají bělící účinky na naše zuby a působí jako afrodisiakum. Kardamovník obecný patří mezi nejvzácnější a nejdražší koření. Pochází z tropických deštných pralesů, nejvíce je pěstován a využíván v Asii. Je dobré si zakoupit celé sušené plody a zrnka z nich zkonzumovat čerstvě vyloupaná, aby neztratila své aroma. Přidání kardamomu do čajů, kávy, pokrmů a sladkostí prospívá také našemu zažívání a pomáhá proti překyselení ze sladkých jídel.

Hřebíček patří mezi nejznámější koření a jeho vůně nás provází nejen o vánocích. Hřebíček, to jsou vlastně sušená poupátka hřebíčkovce vonného. Když vás někdy rozbolí zuby a nic lepšího není po ruce, zkuste rozžvýkat několik hřebíčků. Hřebíček má totiž výrazné dezinfekční a znecitlivující účinky, tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu. Pomáhá i preventivně proti vzniku paradentózy a zubního kazu.

Jalovec obecný pravý je známý hlavně jako koření na zvěřinu. Na rozdíl od předchozích koření se vyskytuje i v české přírodě, kde je ovšem přísně chráněný. Na Slovensku roste mnohem hojněji. Při středověkých epidemiích prý neonemocněli lidé, kteří žvýkali kuličky jalovce. Jalovec má skutečně výrazně dezinfekční, detoxikační a posilující účinky na náš organismus, pomáhá při rekonvalescenci po nemocech. Pozor by si na něj měli dát pouze lidé s nemocnými ledvinami. Během dne můžete postupně rozžvýkat 4 – 10 bobulek, které mají příjemnou pryskyřičnou chuť, prospívají našemu trávení a mají výrazné močopudné účinky.

Přeji vám nový rok provoněný kořením a bylinkami.

Radka Svatošová

    Cart