Bylinková škola

Koňak mezi domácími čaji

Tak nazval můj manžel čaj z jasanových větviček. Má totiž nádhernou zlatou barvu a příjemnou jemnou chuť. Můžete si jej uvařit i vy –  začátek jara je na sběr jasanových větviček nejlepší doba. 

Jasan si ještě před vyrašením listů nemůžete splést s jiným stromem díky jeho sytě černým pupenům.  Zkuste najít stromy určené k ořezu v parcích nebo u venkovských stavení, abyste zbytečně nepoškozovali stromy v přírodě. 

Jak na to? Ořežeme špičky větví a tenčí větvičky. Doma je opláchneme je a nařežeme keramickým nožem na 3 – 5 cm dlouhé kousky. Usušíme je, případně si uvaříme čaj rovnou z čerstvých větviček.  Usušené větvičky pro lepší chuť můžeme lehce opražit na plechu v troubě nebo v pánvi. Větvičky vsypeme na suchou pánev a pár minut při mírné teplotě lehce pražíme, aby zavoněly. Z větviček připravujeme odvar: do skleněné konvice nebo smaltovaného hrnku vložíme malou hrst větviček a vaříme 5-10 minut. 

Čaj doporučoval už před léty páter Ferda. Pomáhá proti překyselení a navíc prý i čistí mysl, proto je doporučován studentům. Čaj léčí také deprese, horečku a revma, podporuje rekonvalescenci a vypuzuje střevní parazity. Je vhodný pro každodenní popíjení. 

Radka Svatošová

    Košík