Bylinková škola

“Černý” čaj z křídlatky

Začátkem jara jsem na tomto místě psala o tom, že mezi bylinky, kterých při sběru neubyde, patří křídlatka. Křídlatka je mohutná,  nezničitelná rostlina, která se u nás vyskytuje poměrně hojně. Proto je snadné si z ní udělat zásoby čaje na zimu. 

Možná jste už ochutnali nálev z křídlatky a zjistili jste, že příliš lahodnou chutí nevyniká. Na našem posledním bylinkovém tvoření Zdraví s bylinkami jsem s účastníky zkusila vyrobit fermentovaný čaj z křídlatky. Dali jsme pak si čas do příštího setkání, že se podělíme o naše chuťové požitky. Nakonec musím hned po první ochutnávce čaje napsat: za mě dobrý! Fermentovaný čaj má mnohem příjemnější chuť než čaj vyrobený z listů křídlatky sušených běžným způsobem. Řekla bych, že čaj více než zdatně chutí konkuruje těm nejchutnějším fermentovaným čajům, jako jsou z listů vrbky či maliníku. A hlavně – této rostliny je dost pro všechny a snadno a rychle si vyrobíme velkou zásobu. 

Jak na to? Nasbíráme koš mladých listů křídlatky. Doma listy rukama co nejvíce pomačkáme, narušíme, případně rozdrtíme válečkem na těsto tak, aby listy pustily šťávu. Připravíme si dva pečící plechy. Jeden plech vyložíme vlhkou utěrkou, na ni dáme silnější vrstvu pomačkaných listů. Přikryjeme další vlhkou utěrkou a zatížíme dalším plechem tak, aby listy byly co nejvíce stlačené. Vrchní plech můžeme ještě zatížit např. kastrolem s vodou. Plechy dáme na teplé místo, např. na letní sluníčko, nebo do trouby zahřáté na 40 – 50 stupňů Celsia. Pak proběhne proces fermentace, přesněji řečeno oxidace, podobně jako při výrobě černého čaje. Čím vyšší teplota, tím kratší doba oxidace čaje. Celý proces může trvat tři hodiny, při nižší teplotě i několik dní. Zda je hotovo, poznáme podle toho, že listy změní barvu do zelenohněda a také vůně je trošku jiná, ale příjemná. Zfermentované listy pokrájíme na drobné kousky keramickým nožem a dosušíme nejlépe umělým teplem – v sušičce, na mírně zahřáté litinové pánvi nebo v horkovzdušné troubě. Dokonale usušené listy skladujeme ve šroubovacích skleničkách. 

Doufám, že budete mít z výsledku stejnou radost jako já. Pro mne je čaj z křídlatky příjemný objev!

Radka Svatošová

P.S. Aby vás to nezmátlo – na fotkách jsou nasbírané listy křídlatky a kvítky akátu. 

    Košík